Friday, March 27, 2020

Link Wray - Good Rockin' Tonight

Link on suurimpia sankareitani ja vaikuttajia, mitä tulee omaan kitaransoittooni. Sitä ei välttämättä ole jäljitettävissä omassa julkaistussa musiikissani, mutta siinä vaiheessa, kun aloin tajuamaan, miten kitaransoittoa voi opetella intuitiivisesti ja korvakuulolta, Link näytteli merkittävää osaa. Toki niitä on muitakin, ja paljon, mutta niistä joskus toiste.

Törmäsin Link Wrayhin ensi kertaa todennäköisesti joko Räkärodeossa tai Jungle-lehdessä. Kirjastosta löytyi sitten Acen 1982 julkaisema Good Rockin' Tonight LP. Se on itselleni se kaikista tärkein Link -levy. Ei vain siksi, että se oli ensikontakti levymuodossa, vaan myös siksi, että sen materiaali on ihan yhtä kovatasoista kuin Early Recordings, joka oli julkaistu 1978. Sitä paitsi se sisältää sen parhaan version "Rumblesta". Ja sitten sillä oli paitsi "Deuces Wild", myös "Mustang", jonka opin nopeasti soittamaan, ja jota sitten soitin yksikseni läpi treeniksellä lukemattomia kertoja. Koska sen soittaminen vain tuntui niin hyvältä. Samoin "Rumblen".

Tykkäsin luonnollisesti myös siitä, kuinka Linkin soitto tuntui fyysisesti, rämähti. Sitä samaa fiilistä yritin tavoittaa vahvistimen kautta soittaessani.

Jossain vaiheessa aloimme kaverien kanssa soittaa omanlaistamme sekoitusta erilaisista Amerikan juurimusiikeista, tehden omia biisejä. Vaikka aiheesta tuli jotain luettuakin, kaikki opiskelumme tapahtui lopulta vain erilaisia artisteja kuuntelemalla, ja sitten itse kokeilemalla eri juttuja, kuinka se saattaisi olla tehty - ja jos se kuulosti hyvältä ja toimi, se riitti. Tässä bändissä pääsi siis viimeinkin soittamaan myös Link Wray -tyyppistä kitaraa.

Linkin levyjä ei kuitenkaan tullut itselle missään vaiheessa hommattua. Muistan kun Nortonin Mr. Guitar  (Link Wray AND the Raymen - muistetaan että parhaat levytykset, tai ainakin osa, tehtiin juuri kyseisen bändin kanssa) tuplacd-kokis tuli, ja sen olisin kyllä ostanut, jos olisi tullut silloin vastaan, mutta ei tullut. Sain sen kyllä myöhemmin netistä, siirsin cdr:lle, mutta hihanuottien puute haittasi vähän tutustumista. Samat biisithän sieltä suunnilleen kaikki löytyy.

Hiljattain yhdessä levykaupassa oli seinällä alkuperäinen Good Rockin' Tonight LP. Oli muita ostoksia sen verran, että en viitsinyt samalla kertaa ostaa sitä. Seuraavan kerran kun astuin kauppaan, se oli jo myyty. No ei siinä, osaanhan minä sen levyn jo ulkoa, sillä lainasin sitä nuorena kirjastosta yhteensä varmaan vuoden päivät.

Kun sitten vastaan tuli eräällä kauppiaalla Early Recordings/Good Rockin' Tonight cd (Ace Records 2015), niin ostin sen samoin tein. Hei, samalla voi kuunnella tätä autossa ja keittiön cd-mankassa hyvällä soundilla! Ja tulee tuo Early Recordings samalla kokonaisuutena tutummaksi. CD:n takakannessa Bobby Gillespie laittaa: "This Ace album has it all. If you only have to have one Link Wray album this is it." Tarkoittaa varmaan näitä molempia, eiks jeh, Bobby?

No comments:

Post a Comment