Thursday, March 5, 2020

Hiljattain hankkimiani levyjä, joista olen intoillut itsekseni vol 1

DJ Katapila - Trotro 2 x 12" (Awesome Tapes from Africa 2016)

Mukaansa imevää, välillä vähän kuumottavaakin Detroit- tyyppistä pelkistettyä teknoa Ghanasta pienin paikallisin trad. maustein höystettynä. Lämpimän analogisen tuntuinen äänimaailma. Ajoittain suhteellisen häröt, toisaalta välillä erittäin coolit lauluosuudet/-samplet saa naaman virneeseen.

White Light - Parable LP (Sommor 2015, alunperin Scotia 1974)

Skottilaisen Christian Rock -yhtyeen obskuuri albumi uudelleenjulkaistuna. Bändin soundi on hienon kotikutoinen, tuntuu kuin olisi samassa kellarissa näiden kanssa. Musiikki ja soundi on vähän anakronistinen sekoitus garage ja blues rockia, mutta toisaalta varsinkin koko a-puolen täyttävässä nimikappaleessa on myös progressiivisia vivahteita. Ja se varsinkin on kuultava voidakseen uskoa koko homman todeksi. Tykkään kovasti laulajan äänestä ja urkusoundista erityisesti.

Third Ear Band - Magus LP (Tiger Bay 2019)

Äänitetty 1972, julkaistiin ensi kerran postuumisti nimellä Prophecies v. 2005. En ole kaikkien näiden vuosien aikana saanut perehdytettyä itseäni Third Ear Bandin aiempiin levyihin. Ne ovat käsittääkseni ainakin osaksi eksoottisilla ja nimenomaan akustisilla instrumenteilla vedettyjä ragafolkkeja, ehkä juuri sellaista, jollaisesta olisin voinut joskus olla hyvinkin innoissani. Ehkä vieläkin. Ensin tuli vastaan Polanskin leffaa varten sävelletty "Macbeth", joka kuulosti aivan hyvälle. Sitten tämä, jonka esittelyssä luki, että mukana sopassa on syntikoita. Oli ihan pakko testata, ja tää on ihan tosi mageeta ja aika omaperäistäkin äänimaisemaa. Mukana aiemmin High Tidessa, myöhemmin Hawkwindissa vaikuttanut Simon House.

The Holy Modal Rounders - Indian War Whoop LP (Get Back ?, alunperin ESP 1967)

60-luvun puolivälissä trad. folk -biisejä vauhdikkaasti versioinut duo teki paluun kuumana hippivuonna 1967 löydettyään (Forced Exposure -lehden sanoin) elämän salaisuudet Peace Eye Bookstoren alla sijaitsevista viemäreistä. Villi ja mieletön pläjäys, selkeinä koordinaatteina saman lafkan the Fugs ja the Godz. Mukana myös näytelmä- ja käsikirjoittaja ym. Sam Shepard.

Michel Banabila - Trespassing/Marilli 2LP (Seance Centre 2017, Marilli alunperin Eduard Vingerhoets 1983)

Tämä levy saattaa olla vain kopio My Life in the Bushes of Ghostsista, mutta kiinnostaa itseäni nyt enemmän kuin esikuvansa. Erikoiseksi julkaisun tekee se, että sen osa Marilli on ideoitu amsterdamilaisessa squatissa 80-luvun alussa ja nauhoitettu parissa paikallisessa 8-raita studiossa (ja julkaistu 1983). Se on samaan aikaan siellä squatissa, että jossain eksoottisissa maisemissa kuviteltujen tribaalimeininkien äärellä. Taas kerran soundimaailma on miellyttävän kotikutoinen ja lämmin. Välillä käy vieläkin mielessä, että onko tämä huijausta, onko levy äänitetty viimeisen viiden vuoden aikana, ja onko historiikit nettiin ja kansiin tekaistu? Mukana on älpeellinen materiaalia (Trespassing), joka on nauhoitettu myöhempinä ajankohtina Marillin hengessä.




No comments:

Post a Comment