Friday, August 28, 2020

Dansk Psychedelic Blues Rock 1970

Blues Addicts - s/t LP; Terje, Jesper och Joachim - s/t LP (Molemmat Little Wing of Refugees 1991, alunp. Spectator Records 1970)

Vaihteeksi lisää levyjä, jotka ovat löytyneet Forced Exposure -lehden suositusten ansiosta. Tanskalaista psykedeelistä power trio bluesrockia vuodelta 1970. Periaatteessa ei mitään, mitä vaikka Blue Cheer ei olisi jo aiemmin tehnyt, mutta hitto - tällainen kama kun on tehty tarpeeksi hyvin, niin ei sitä koskaan ole maailmassa tarjolla liikaa. Jos soundi ei olekaan ihan yhtä raskas kuin alkuaikojen Blue Cheerillä (tai Savage Resurrectionilla), niin kelläpä olisi ollut. Eipä ainakaan Blues Addicts kovin kauaskaan jää. Molemmilla on hyvää variaatiota matskussa, erittäin mainioita kitarasoundeja (BA:lla mahtavaa feedbackin ja sustainin käyttöä, TJ&J:llä kunnon happoa tihkuvaa "jatkuvaa" sooloa) ja kommunikatiivista soittoa. Blues Addicts on ehkä "alkukantaisempi", Terje & co. pikkaisen "hienovaraisempi" ja progressiivisempi (esim. aikalainen the Groundhogs käy välillä mielessä). Hendrix Experience on varmasti ollut yhtenä vaikutteena, varsinkin rytmiryhmille (etenkin BA), kuten niin monille tuolloin. Taidokkuudessa ei tietenkään samalle tasolle ylletä, mutta samalla nämä ovat kokonaisuuksina paljon roisimpaa ja ug:mpaa. Taisin ensin löytää tämän Blues Addictsin uusintajulkaisun mainiosta Fresh Garbage -kaupasta, enkä oikein meinannut uskoa silmiäni, sillä olin vasta jokin aika takaperin törmännyt kyseisen levyn puffiin FE -lehdessä. Terje &c. -levyn tilasin netistä, mutta taisin nähdä siitäkin kopion (nimenomaan LWoR -uj) hiljattain Hippie Shake -puodissa.

Oliko Charlies ikinä ihan näin hyvä? Pitäisi ottaa ne vanhat levyt joskus uudestaan kuulolle. Etenkin Blues Addictsista tulee välillä mieleen, että voisivat olla yksi vaikuttaja mainiolle suomalaiselle "nyky"bändille Jupiterille.

Saksalainen lafka Little Wing of Refugees julkaisi 1990-luvulla uusintoina monia erittäin mielenkiintoisia levyjä näiden lisäksi: listalta löytyy mm. australialaisen Kahvas Juten hieno Wide Open, jenkkiläisen progebändi OHOn upea postuumi Vitamin OHO, joka nauhoitettiin alunperin joskus -70-luvun puolivälissä, ja vaikkapa Human Instinctiä ja Necronomiconia boksien muodossa.

No comments:

Post a Comment